Cât de departe suntem de restul Europei

Cât de mult ne-au încetinit cei 45 de ani de regim comunist? Dar cei 25 de ani de post-comunism? Dar perioada interbelică? Dar monarhia constituțională?
Graficul de mai jos (conform datelor Madison Project) arată raportul dintre PIB-ul pe cap de locuitor al României și cel al țărilor vestice, respectiv cel al țărilor est-europene. La 1870 România se încadra exact în media est-europeană, în rând cu Polonia, Ungaria sau Cehia – și a rămas acolo până înainte de primul război mondial. Aparent, distrugerile provocate de război și criza economică din perioada interbelică ne-au afectat mult mai mult decât au afectat restul Estului european: am căzut la cca 50% față de vecinii noștri! După aceea, perioada comunistă pare să fi marcat o ușoară recuperare, către 70%. Apoi, o cădere dramatică în perioada 1985-2000 (cu o scurtă pauză între 1992 și 1996). Din 2000 încoace, reîncepe recuperarea. Remarcabil, tendința în raport cu Vestul Europei este exact aceeași. Între 1870 și 1914 decalajul dintre România și Vest a rămas constant, la cca 50%. A urmat apoi prăbușirea din 1914-1930, dar mai puțin dramatică decât prăbușirea în raport cu restul țărilor estice. Remarcabil, în perioada perioada 1930-1989 decalajul Vest-România a rămas esențialmente constant în ciuda schimbării de regim politic; ba chiar se vede o ușoară recuperare după 1960. După 1985 și mai ales după 1990, urmează din nou o prăbușire, de la 32% din PIB-ul Vestului până la 16% - aproape la fel de dramatic ca în perioada 1914-1930. Recuperarea începe din 2000, dar deși ea vine într-un ritm fără precedent... suntem încă departe de a fi ajuns la același nivel de decalaj din perioada 1870-1914.


Ce înseamnă aceste cifre? În opinia mea, e vorba de faptul că viața unei națiuni e mult mai puțin dependentă de regimurile politice vremelnice decât am crede, oricât de diverse par acele regimuri la prima vedere. Schimbarea de la democrație la totalitarism în perioada 1930-1950 a însemnat multe lucruri rele, abuzuri, crime în sens fizic și în sens moral... dar progresul per ansamblu pare să fi continuat în același ritm cu restul țărilor europene, fie ele din Est sau din Vest. Nu vreau să spun că ne putem liniștiți culca pe o ureche de vreme ce politica pe care o facem (sau nu) contează atât de puțin la scară istorică. Ci doar că avem încă foarte multă muncă de făcut, și foarte puține laude de adresat în oglindă pentru fiecare dintre noi - inclusiv pentru majoritatea celor care au fost sau sunt la conducere...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate