România, acest paradis al taxelor

Am discutat anterior aici, cu date numerice, despre cum România are nivele de taxare mult mai mici decât Vestul Europei. Iată date mai noi, care reiau același subiect (sursa: http://www.heritage.org/):
Cu alte cuvinte, impozitul pe venit în România este mult mai mic decât în majoritatea țărilor europene - și în special mult mai mic decât în țările pe care le invidiem cel mai mult: Suedia, Germania, Olanda, Anglia... Suntem printre țările din lume care taxează veniturile cel mai puțin, nu cel mai mult.
La nivel și mai general, povara fiscală totală în România este, de asemenea, mai mică decât în cam toate țările dezvoltate economic - mai mică decât în cam toate țările către a căror stare economică aspirăm:
Sursa citată calculează și un indicator agregat pe care îl descrie ca "Libertate Fiscală". Iată cum a evoluat România la acest indicator pe ultimii 20 de ani, în comparație cu media europeană și cu două țări la care ne raportăm adesea:

Cu alte cuvinte, libertatea fiscală din România este mult peste media europeană, mult peste cea din țări competitive precum Germania.
Sursa citată identifică și direcții pe care România nu este la fel de predispusă la "libertate economică": elemente ce țin de rigiditatea administrativă/legislativă, dar și PIB/cap de locuitor (încă mic relativ la media europeană). Cred că e bine ca datele de mai sus să fie cunoscute și conștientizate. Prea des vedem oameni care ne vorbesc despre cum statul român sufocă cetățeanul și investitorii prin taxele prea mari. Datele de mai sus sugerează că acești oameni ne dezinformează într-un fel toxic - deturnând atenția de la deficitele reale ale României, adică acelea legate de nivelul PIB și de libertatea acordată individului și investitorului de către instituțiile administrative ale statului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate