Modelul suedez sau banii suedezi?

Vorbindu-se adesea la noi de „modelul social suedez” în societate, și despre modul în care suedezii, sau nordicii în general, reușesc să își împartă echitabil veniturile în societate prin solidaritate, și despre cum tare bine ar fi să le urmăm exemplul... vă prezint o măsură cuantificabilă numeric pentru acest model social. Este vorba despre indicele Gini, care măsoară inegalitatea din societate. Graficul de mai jos, prezentând indicele Gini în diverse țări potrivit Băncii Mondiale, arată că avem cam același Gini ca Suedia și ca restul țărilor nordice.


Se poate pune atunci argumenta că invidiem la suedezi nu atât modelul social (având noi de fapt un nivel de solidaritate socială cuantificabil apropiat de al lor), cât mai ales banii lor. La fel cum dealtfel invidiem și banii americanilor sau britanicilor – adică ai unor țări cu modele sociale (cuantificabile prin indicii Gini) complet diferite de ale suedezilor.
Într-o notă separată, putem constata și că mai toate țările est-europene au același Gini ca și noi - dar nu și Rusia, al cărei Gini este foarte diferit de al nostru și foarte apropiat de al SUA. Apartenența comună la blocul comunist, de până acum 25 de ani, nu înseamnă așadar că nu suntem fundamental diferiți de Rusia. Se pare că noi și dânșii... am avut feluri diferite de "comunism". De altfel și țări mai mult sau mai puțin oficial "socialiste" precum China sau Venezuela au indici de inegalitate apropiați de ai SUA, adică de țara pe care regimurile socialiste o văd oficial ca "opusul" lor din punct de vedere social. În fapt, Venezuela are indicele Gini foarte similar cu al majorității țărilor din America Latină, indiferent că e vorba de regimuri dictatoriale de dreapta, dictatoriale de stânga, sau mai democratice. E poate și aceasta o ilustrare a faptului că "nu haina face pe om", respectiv că substanța intrinsecă a unei societăți e mult mai puțin sensibilă la trecătoarele regimuri politice pe care le afișează ea la suprafață.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate