Mătușa și preotul vaccinării

Se citează în presă că România are una dintre cele mai notabile scăderi ale ratei vaccinării.
Recent, Ministerul Sănătății a dat chiar publicității o hartă care arată locațiile unde o epidemie de rujeolă a reizbucnit ca urmare a procentului prea mare de copii nevaccinați:

Datele de mai sus sunt incontestabile, iar eficiența vaccinării împotriva bolilor grave – de asemenea. Pe de altă parte comentariile pe baza acestor date sunt adesea la fel de antiștiințifice ca însăți mișcarea antivaccinare.
Foarte adesea se pune vina pe preferința "românilor" pentru leacuri tradiționale „de la mătușa” și pe ignoranța adusă de religie – și mai ales de religia majoritară din România. Adică, pe elemente care țin de inerția societății și de tradițiile locale. Corolarul acestor acuzații este că trebuie să renunțăm la lucruri care ne definesc trecutul (și uneori ne definesc și prezentul). Problema cu aceste acuzații este că sunt nefondate. Datele statistice ale recensământului din 2011 arată că județele cu probleme de epidemie din cauză de non-vaccinare se numără printre cele cu procentaje mai mari de atei, mai degrabă decât printre cele cu procentaje mai mici.

JUDETUL (în roșu cele cu cazuri identificate în cadrul epidemiei de rujeolă)
Procent atei declarați
  BUCURESTI
0.6%
  CLUJ
0.6%
  MURES
0.5%
  COVASNA
0.4%
  BRASOV
0.4%
  TIMIS
0.3%
  BIHOR
0.2%
  HARGHITA
0.2%
  HUNEDOARA
0.2%
  ARAD
0.2%
  SIBIU
0.2%
  MARAMURES
0.2%
ROMANIA
0.2%
  SATU MARE
0.2%
  ILFOV
0.2%
  ALBA
0.2%
  IASI
0.2%
  SALAJ
0.2%
  BISTRITA-NASAUD
0.1%
  PRAHOVA
0.1%
  CARAS-SEVERIN
0.1%
  GALATI
0.1%
  ARGES
0.1%
  CONSTANTA
0.1%
  SUCEAVA
0.1%
  MEHEDINTI
0.1%
  GIURGIU
0.1%
  BUZAU
0.1%
  GORJ
0.1%
  VALCEA
0.0%
  VASLUI
0.0%
  CALARASI
0.0%
  TULCEA
0.0%
  DOLJ
0.0%
  VRANCEA
0.0%
  IALOMITA
0.0%
  TELEORMAN
0.0%
  NEAMT
0.0%
  OLT
0.0%


De asemenea, județele cu procentajele cele mai mici de religii tradiționale (ortodoxă, greco-catolică, catolică, reformată, unitariană) se numără tocmai printre cele cu număr sporit de cazuri de rujeolă:


JUDETUL
religii tradiționale
  ARAD
81%
  BIHOR
83%
  CARAS-SEVERIN
83%
  CONSTANTA
84%
  TIMIS
85%
  SALAJ
85%
  SUCEAVA
85%
  MUNICIPIUL BUCURESTI
86%
  BISTRITA-NASAUD
86%
  CLUJ
87%
  BRASOV
87%
  TULCEA
87%
  HUNEDOARA
87%
  MARAMURES
87%
  SATU MARE
89%
  SIBIU
89%
  MURES
89%
ROMANIA
89%
  ALBA
90%
  IASI
91%
  CALARASI
91%
  ILFOV
91%
  GALATI
91%
  VASLUI
91%
  VRANCEA
92%
  TELEORMAN
92%
  IALOMITA
92%
  MEHEDINTI
92%
  COVASNA
92%
  GIURGIU
92%
  NEAMT
93%
  OLT
93%
  PRAHOVA
94%
  DOLJ
94%
  BUZAU
94%
  ARGES
94%
  VALCEA
95%
  GORJ
95%
  HARGHITA
95%


Nu în ultimul rând, ne putem aminti că în județele cu procentaje mici de atei și procentaje mari de religie tradițională (indiferent de acea religie) există un grad mai accentuat de tradiționalism în general – adică mai multe șanse să găsim „leacuri de la mătușa” pe agenda cetățeanului. Și totuși, datele de mai sus arată că nu societatea tradițională, agrară sau „închistată” e responsabilă de epidemia de nonvaccinare (cel puțin nu direct). Nu „preotul satului” e cel care „stinge lumina cunoașterii și progresului”. Dimpotrivă!
Cauzele fenomenului pot însă fi căutate în legitimizarea remarcabilă a pseudoștiinței în spațiul public, pe fundalul accesului prea facil la resursele massmedia, și a tolerării infracționalității și minciunii. Reamintesc că potrivit unor statistici recente majoritatea televiziunilor din România NU se susțin singure din punct de vedere comercial: doar două nu sunt în pierdere, alte câteva fiind doar ușor sub linia de plutire. Astfel de instituții de presă, selectate pentru supraviețuire nu pe baza competențelor ci pe baza capacității de a atrage bani gri sau negri, se transformă inevitabil în tribune ale imposturii de tipul pseudoștiinței sau de orice alt tip (vezi de exemplu aici). În acest spațiu toxic, e un standard să spui „românii preferă x” atunci când de fapt doar 1% dintre ei chiar preferă x, sau „cercetătorii britanici au anunțat”, când de fapt UN cercetător britanic a anunțat și se prea poate ca 100 alții să îl contrazică. E dezarmant de ușor într-un astfel de spațiu public să citezi „cercetătorii care au demonstrat o legătură între vaccinuri și autism” - când de fapt minciunile acelor cercetători au fost demontate ulterior de nenumărate studii și foruri de specialitate.
O altă cauză poate fi fragilitatea administrativă a instituțiilor statului – livrând prea greu și prea puțin predictibil vaccinurile către destinatari.
O altă cauză poate ține de faptul că industria farmaceutică, pe fundalul vaccinurilor salvatoare de vieți (cele „obligatorii”), aduce în plus pe piață și vaccinuri „opționale” - legitim deschise discuției și alegerii din partea consumatorului; din păcate foarte probabil spiritul de dezbatere legitimă din jurul lor se transferă nedorit și asupra vaccinurilor esențiale.
Poate de așteptat, epidemia de non-vaccinare reunește trei feluri de pseudoștiință sau ignoranță:
  1. a celor care pretind că ar exista dovezi experimentale asupra toxicității vaccinurilor „obligatorii”
  2. a funcționarilor care își închipui că o lună sau mai multe în plus sau în minus la livrare, sau 20 de grade în plus sau în minus la depozitare, nu au cum să afecteze vaccinurile respectiv eficiența campaniei
  3. a celor care disprețuiesc nediscriminatoriu tot ce ține de tradiție; e adevărat, există și tradiții de abandonat (cum a fost canibalismul la vremea lui), dar și tradiții care fie stimulează fie pur și simplu nu interferă cu progresul.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate