Forumul Economic Mondial: România, liderul regiunii

Un clasament recent publicat de Forumul Economic Mondial plasează România pe primul loc în regiune la capitolul competitivitate – în urcare 6 locuri și depășind Ungaria, Slovacia, Slovenia, Ucraina, toate țările balcanice și ex-iugoslave... După știința mea este o situație fără precedent, dar de așteptat și inevitabilă având în vedere resursele materiale ale  României.
Tot de așteptat e probabil și faptul că nu ați citit/văzut mai nimic despre această știre în presă. Sau, dacă ați văzut, a fost pe tema vreunui detaliu sordid din clasament – pentru că totdeauna se găsește vreun capitol la care stăm mai jos decât media („dezastruos, stăm mai rău decât etc...”).

Harta și clasamentul sunt disponibile la adresa http://reports.weforum.org/global-competitiveness-report-2015-2016/interactive-heatmap/. Mai jos este ilustrată o imagine reprezentativă din sursa citată:
Sigur că locul 50+ în acest clasament, similar cu locurile pe care le ocupăm în lume la multe alte capitole (PIB, sport, accidente de mașini etc) e încă nemulțumitor. Sigur că avem de îmbunătățit infrastructura, educația, sănătatea și mai ales... PIB-ul. Sigur că "decât bolnav și sărac mai bine sănătos și bogat". Dar drumul spre "mai bine" nu poate trece decât prin adevăr, nu prin dezinformări "cu scop mobilizator sau didactic".

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate