Petiție dezinfectanți

Am adresat pe 24 mai 2016 o petiție biroului de relație cu cetățenii la Președinția României, spunând:

"[...] Domnule Președinte, în chestiunea dezinfectanților din spitale s-au făcut publice concentrații măsurate pentru glutaraldehidă (ingredient cheie al dezinfectanților), care părea să fi fost diluată de zece ori, sau poate mai mult. Doresc să insist, cum poate confirma un manual de chimie din liceu și cu atât mai mult cineva care folosește glutaraldehida în scop chimic și trebuie să îi cunoască exact concentrația la virgulă, că glutaraldehida are o tendință de a se auto-condensa parțial reversibil în agregate care sunt însă și ele biocizi activi („condensare aldolică și crotonică”). Măsura în care aceste reacții au loc depinde mult de pH, temperatură, dar și de alte componente. Este documentat și faptul că odată supusă acestor reacții de condensare glutaraldehida NU își pierde proprietățile biocide – pentru că polimerul este și el biocid. Prin urmare, o soluție 10% de glutaraldehidă devine, doar stând pe loc, aparent diluată – pentru că o parte din glutaraldehidă se transformă în altceva; dar un altceva care foarte probabil este în continuare activ ca biocid!
Cu această analiză parțială a soluțiilor de glutaraldehidă, s-a pornit într-un demers de contestare a sistemului sanitar per ansamblu. S-a insinuat că mii de spitale, poate chiar toate, folosesc dezinfectanți ineficienți. Au intervenit vorbe foarte multe, persoane carismatice, proteste de stradă, lacrimi, durere, revoltă și în cele din urmă inevitabilul apel la instituțiile de forță. Specialiștii au fost rapid dați la o parte sau vorbele lor au fost rapid răstălmăcite, și totul a devenit un torent de vorbe sonore. Fără substanță, și poate fără adevăr. Se ignoră în continuare că avem rate ale infecțiilor spitalicești similare cu ale altora din lumea civilizată. Aceste rate sunt încă inacceptabile, câtă vreme diferite de zero. Se prea poate, de asemenea, ca firma să fi fost evazionistă și coruptă. Dar asta nu are nicio legătură cu simplul adevăr științific despre numărul de atomi de carbon din soluțiile de dezinfectanți analizate.
Nu cunosc să se fi făcut măsurători ale concentrației oligomerilor de glutaraldehidă. Nu cunosc să fi existat teste de eficiență la care marea masă a stocurilor de dezinfectanți să fi eșuat. NU CUNOSC SĂ EXISTE, așadar, NICIO DOVADĂ ȘTIINȚIFICĂ CERTA ASUPRA IPOTEZEI CĂ DEZINFECTANȚII AU FOST DILUAȚI. Cunosc desigur declarațiile, scuzele, demisiile. Dar ele sunt atât – vorbe.
[...]
Abdicarea noastră publică de la adevărul științific, de la faptele demonstrabile, de la datele numerice certificate, nu ne afectează doar pe noi cei care o facem. Se întâmplă, drept consecință a lor, să se distrugă destine, cariere, instituții. Se ajunge la violențe fizice, la amenințări cu moartea. Încet-încet, vom găsi acceptabilă însăși crima. Și toate, în numele cui? Al progresului? Al democrației? Al libertății? Nu, nu atâta vreme cât la bază nu stă adevărul. În numele oamenilor? Nu știu. Dar cu siguranță nu în numele meu.
Domnule Președinte, fac apel ca prin pârghiile pe care le aveți la dispoziție să vă asigurați că testele efectuate pe probele de dezinfectanți sunt cele relevante, și că știința și dovezile empirice transparente sunt cele care ne guvernează deciziile în societate.

Cu cele mai bune gânduri,

Radu Silaghi-Dumitrescu

======

Răspunsul la această petiție: 

"Petitia nr.12064 Data: 15-06 Domnule Radu Silaghi-Dumitrescu, Am luat cunoştinţă din petiţia adresată Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, despre solicitarea dumneavoastră. În vederea analizării problemelor semnalate, petiţia dumneavoastră a fost trimisă la Ministerul Sănătăţii. Urmează ca, în termenul legal, instituţia sesizată să comunice, Administraţiei Prezidenţiale şi dumneavoastră, soluţia adoptată. Cu stimă, Consilier de Stat Gabriel-Cristian Piscociu"

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate