Nesimțiții cărora le pasă de bugetul statului

Pe un grup de Facebook din comuna Florești-Cluj, un locuitor întreabă dacă n-ar fi o idee bună să se introducă o linie nouă de autobuz în programul companiei de transport public, pe un traseu către gara CFR cea mai apropiată. Alți cetățeni îi răspund prompt iritați că sigur e imposibil, sigur "bugetul etc", deci e o cerere exagerată și prin urmare nesimțită
În opinia mea, indiferent dacă ideea cu traseul nou era bună sau nu, ea merită apreciată de vreme ce se referă la activitatea unei companii de stat – controlată/finanțată din banii plătiți de contribuabil. E firesc deci (și nu "nesimțit") ca oricare contribuabil să-și facă auzită vocea atunci când crede că are idei de eficientizare. 
Cineva posta în același mediu online o poză cu un ambuteiaj la ieșirea către Cluj la o oră neobișnuită, adăugând critici la adresa autorităților și a contextului. Prompt, a fost declarat nesimțit. De ce? Pentru că... ambuteiajul ar fi fost provocat de fapt tocmai de mașinile care încetineau (toate?) pentru a-l poza (și, secundar, că de fapt nici n-a existat vreun ambuteiaj). Într-un sens filosofic și Heisenbergian, acuzația e corectă: dacă nu i s-ar fi făcut poză ambuteiajului, vasta majoritate a locuitorilor n-ar fi știut de el ("ca și când n-a existat").
Pe același grup, o altă persoană are și ea ceva de spus despre necesitatea înființării unei noi linii de autobuz. I se reproșează scurt și aproape milităros de către alt comentator că a avut deja altcineva ideea, că mai există ceva similar postat pe același grup, și deci să facem bine să „ne documentăm” și facem lucrul „corect” și să o susținem. Aproape că ți-e jenă să îndrăznești să ai vreo inițiativă individuală – ca nu cumva să fii condamnat și linșat public pentru ea. Spiritul colectivist e paradoxal la el acasă printre cei mai vocali (aparenți) susținători ai progresului...

Cred că e important ca oamenii responsabili să continue acționeze acolo unde alții se complac în injurii sau critici sterile. Iar când li se reproșează că sunt nesimțiți pentru simplul fapt că încearcă să-și împace conștiința cu faptele... atunci să asculte cu atenție fiecare vorbă a fiecăruia - pentru că grăunțe de adevăr există în ele, fie și presărate cu injurii grobiene. Dar să nu abandoneze, pentru că altfel nu vom avea nici măcar (cum se spune adesea) „țara pe care o merităm” - ci țara pe care o o vor merita alții.

Comentarii

  1. Când produci spam postând niște chestii ultradezbatute anterior,cand ție lene să cauți să vezi daca s-a mai dezbătut acea problemă, ești ori ignorant ori rău intenționat ocupând timpul semenilor tai cu nimic...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma tem ca este vorba de o problema reala. Si deloc "locala". Asta se refera,"desigur", si la "reactile" amintite... Cum e si de mai sus, trimis - de fapt - sub anonimat. Nu am nimic cu anonimii.. atunci cind tac.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sau neinformat, ineficient, nedeprins cu funcțiile Facebook-ului, incompatibil moral cu vorbitorii anteriori, cu sarcină de serviciu (pe sistemul http://radusilaghidumitrescu.blogspot.com/2015/03/traim-in-romania-si-asta-le-ocupa-tot.html) - pot fi și alte explicații, sancționabile mai puțin sever. O spun ca persoană ale cărei idei și opinii au primit de destule ori exact tratamentul de ignorare de care vorbiți. Nu cred că există cineva care să dețină arta de a spune numai lucruri încă de nimeni spuse sau încă de nimeni lămurite. A tinde într-acolo înseamnă însă într-adevăr a progresa.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate