Despre comunism, cu toată dragostea presei române

Spuneam într-un comentariu anterior că presei române de azi pare că îi plaaace comunismul. Observația era indirectă, și se baza pe modul în care presa înfierează în cor și transpartinic pe oricine „face afaceri”, „are conturi”, „are off-shore”, „are interese economice în”, „are legături cu oameni de afaceri”, „are contracte cu...” etc. 
Să încercăm însă și o abordare directă a problemei. Există în lume, după câte știu, cam trei țări oficial comuniste: China, Cuba și Coreea de Nord. Ultimele două sunt mici, și de aceea aparent neinteresante pentru majoritatea audienței de presă de la noi. China în schimb... Să vedem ce fel de știri presa românească despre China. Vă reamintesc, e vorba de presa dintr-o țară (România) care a scos în afara legii partidele comuniste; o țară unde acuzația publică „e omul rușilor” poate sugruma o carieră politică prin implicația că „e omul comuniștilor și adeptul restaurației comunismului și dictaturii”. Dar să lăsăm rușii deocamdată, de vreme ce ei au renunțat oficial la comunism acum vreo 20 de ani, iar Putin are simpatia nu doar a rușilor ci ocazional și a politicienilor SUA de dreapta precum fostul președinte George W. Bush. Să ne întoarcem la China – o țară oficial comunistă. Ce spun câteva dintre site-urile de știri românești despre China, conform unor căutări efectuate în 5 mai 2016:

Realitatea.net are circa 1000 de rezultate la o căutare cu „China”. Dintre acestea, cam 40% conțin cuvântul „comunism”, și 2% cuvântul „dictatură”. În schimb 100% conțin cuvântul „mondial”, 60% cuvântul „putere” și 20% cuvântul „remarcabil”. Mesajul acestor statistici este: China e o putere mondială, cu aspecte remarcabile, și care se întâmplă să fie comunistă.

Hotnews.ro are cca 1100 știri care conțin cuvântul „China”, dintre care 1% fac referire la comunism, 1% la dictatura, 17% la mondial, 7% la „putere” și 0% la „remarcabil”.

Antena3.ro vina cu cca 5000 de știri despre China, din care 10% includ cuvântul „mondial”, 4% putere, și 0% includ cuvintele „comunsim” sau „dictatură”. Procente similare găsim pe adevarul.ro (cca 3300 rezultate, cu 1% dictatură, 5% mondial, 2% putere, 0% dictatură) și dcnews.ro (cca 400 rezultate, cu 1% putere și 0% la celelalte capitole).

În medie, statisticile de mai sus spun că este de mai multe ori mai probabil ca o știre despre China să facă referire în presa română la aspecte pozitive legate de puterea mondială, decât la comunism sau cu atât mai mult la dictatură.

O analiză mai detaliată se poate face dacă studiem individual fiecare dintre acele articole. Cum câteva mii ar fi prea multe pentru o simplă postare pe blog, am ales să analizez, de pe fiecare dintre site-urile numite mai sus, ultimele 20 de știri cu subiectul „China”. Să vedem ce ne oferă...
Pe realitatea.net, 0% dintre aceste ultime 20 de știri despre China se referă la dictatură sau la comunism; în schimb 30% se referă la puterea ei financiar-industrială, 10% la cea forțele ei de ordine și militare și la politica ei internațională, iar 45% se referă la aspecte cotidiene interesante – din domeniul tabloid, știință, sport. În total, 100% dintre aceste știri ne vorbesc despre un centru important de putere mondială – și destule dintre ele te fac să o invidiezi sau măcar să o temi.
Procente foarte similare se regăsesc pe celelalte patru site-uri citate, cu singura observație că la unul dintre ele subiectele tabloid/știință/spectaculos/sport urcă până la 65% din total.


Discursul nostru public este pe de o parte „anticomunist” și pe de altă parte cât se poate de amabil cu singurul stat comunist notabil. Amabilitatea mie mi se pare un element de decență. Discursul „anticomunist” rămâne însă în aceste condiții cel puțin inconsecvent cu substanța din spatele lui. Nu vreau să rezulte că vreau mai mult "anti" sau mai mult "pro"; tot ce sper este să avem mai multă consecvență în ceea ce facem și în ceea ce spunem.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate