Tradițional corupți

E un loc comun să ne aruncăm singuri anatema (deși adesea subînțelegem, cu oarecare aroganță, că individul care se plânge e din oficiu neatins de flagel): corupție ca la noi nu e la nimeni, doar la noi se poate așa ceva, probabil că o avem în sânge sau în ADN, dintotdeauna am fost așa, etc...
Dacă vom citi însă ce scriu alții despre țările lor, vom vedea că și englezi destui cred că la ei „corruption [...] is both omnipresent and invisible [...]. Schemes [...] that have scandalised the US are, in this country, both commonplace and unremarked.” (în traducere, „corupția este [în Anglia] omniprezentă și invizibilă. Mașinațiuni care au scandalizat SUA sunt locuri comune complet neremarcate în Anglia”). Aceeași țară, pe la 1850 și ceva, avea în funcție un obicei acceptat pe față de a se cumpăra funcțiile în armată. Dacă vom reciti cu atenție opera lui Alexandre Dumas, vom vedea că în vremea Regelui Soare funcțiile din justiția Franței se cumpărau cât se poate de natural (de exemplu povestea lui M. Fouquet, din „Omul cu masca de fier”), iar justiția franceză de mai târziu nu era cu nimic mai bună („Contele de Monte Cristo” pare demn de Inspecția CSM). Cumpărarea funcției de împărat era și ea firească în Germania medievală.

Cred în acest context că e greșit să ignorăm tradiția îndelungată de corupție din Anglia, Franța sau Germania (să nu mai vorbim de Italia, unde clanul Borgia oferă una dintre cele mai ilustrative serii de exemple de corupție din istorie), din Vestul Europei în general, și să creăm /propagăm o realitate paralelă în care Balcanii sau Orientul au deținut dintotdeauna monopolul corupției, sau că îl dețin azi. Probabil unora li se pare că minciuna despre România ca pol imanent al corupției mondiale ar avea vreun rol educativ, în sensul că ne-ar mobiliza mai activ înspre fapte bune. Cum am spus și altă dată, eu aș argumenta că nimic bun și legitim nu poate fi construit pe minciuni.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate