Otrava pe care...

Vă sunt probabil cunoscute articolele de genul „ce se întâmplă cu corpul tău când bei o cola” (sau, mănânci un burger, sau altceva). De obicei, ele sunt însoțite de comentarii de genul „otrava pe care o consumăm toți”, „nu o să-ți vină să crezi”, etc.
În astfel de articole, pentru cola vina principală ar fi faptul că o doză (330 mL) conține 35 g glucide, adică echivalentul a circa 10 lingurițe de zahăr., adică circa 40% din necesarul zilnic al unui individ (procentajul exact diferă semnificativ de la om la om, în funcție de constituție și de stilul de viață). Vina secundară – cola e diuretică (inclusiv datorită cafeinei), adică scoate apa și electroliții din organism. Ni se explică atunci cu grafice cum la x minute de la ingerare se întâmplă y eveniment, inclusiv (oroare !) senzația de plăcere - o senzație care (surpriză ?) folosește „aceleași mecanisme din creier ca.”... orice alt lucru plăcut. Desigur, autorii alarmiști nu citează ca exemple de alte lucruri plăcute vreun eveniment benign, gen îmbrățișarea mamei – ci trec direct la artileria grea și citează... drogurile interzise.
Aceleași site-uri de „health și sănătate” laudă însă la alte capitole beneficiile ceaiului verde sau negru (deși ele conțin dublu-triplu cafeină față de Cola), sau chiar ale cafelei. Apoi, diverse plante sunt lăudate pentru „excelentele proprietăți diuretice”, care „ajută la detoxifierea organismului”. Pare că pentru acești oameni termenii științifici sunt goliți de conținut și utilizabili cu orice sens util mimării susținerii unor prejudecăți empatice potențialului consumator. Politrucism?
Cât despre zahăr, aproape tot atâtea glucide cât în doza de cola se găsesc într-un măr mai mare. Glucidele acelea sunt nu doar la fel de multe ci și la fel de simple (poate mai multă fructoză, în timp ce zahărul de masă înseamnă proporții egale de fructoză și glucoză) ca cele din cola. În acest context, o cană de ceai verde și un măr ar aduce în organism cam toate ingredientele „nocive” pe care le aducea o doză de cola. Nu ar merita atunci oare mărul, sau ceaiul, sau ambele, un Infografic alarmist? Nu o să-ți vină să crezi...otrava pe care o consumă aproape toți românii... ce se întâmplă în corpul tău la o oră după ce mănânci acest aliment!

Cele de mai sus nu ne pot permite să uităm că și mărul și ceaiul au în plus o mulțime de alte ingrediente utile. Plus că... de multe ori sunt mai ieftine decât cola. Avem deci destule motive să le preferăm. Doar că nu motive de genul „nu o să-ți vină să crezi”. Nu cu minciuni cu scop educativ putem face alegerea corectă; acelea pot cel mult să ne educe să mințim.

Comentarii

  1. I am extremely greatfull to you as you shared this.I am recently developing associate app rhinoplasty that is you would possibly have an interest toseem on that

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate