Fructele de pădure, pline de E-uri!

De E-urile din alimentație știe oricine că trebuie să ne ferim. Trebuie să citim cu atenție etichetele, ca să vedem de fapt câte chimicale se găsesc în produsul pe care vrem să îl cumpărăm. Cu mici nuanțe...

Să luăm unul dintre alimentele cele mai „sănătoase”, afinele complet naturale. Ce conțin ele de fapt?
Iată conform specialiștilor lista substanțelor conținute în mod natural în afine (nu ca ingrediente adăugate de om): apă (84%), zaharuri 10% (din care 48% fructoză, 40% glucoză, 2% zahăr de bucătărie), fibre 2.4% (incluzând E462, E464, E466, E467), aminoacizi (23% glutamat*, 18% aspartat, 17% leucină, 8% arginină, 4% alanină, 4% valină, 4% glicină, 4% prolină, 3% izoleucină, 3% serină, 3% treonină,2% fenilalanină, 2% lizină, 2% metionină, 1% tirozină, 1% histidină, 1% cisteină, >1% triptofan), grăsimi <1% (30% acid linoleic omega 6, 19% acid linolenic omega 3, 18% acid oleic, 6% acid palmitic, 2% acid stearic, sub 1% acid palmitoleic), sub 1%: cenușă, fitosteroli, acid oxalic, E300, E306 (tocopherol), tiamină, coloranți (E163a, E163b, E163e, E163f, E160a), arome (acetat de etil,** 3-metil butiraldehidă, 2-metilbutiraldehidă, pentanal, metilbutirat, octenă, hexanal, stiren,*** nonan, non-1-enă, linalool, citral, benzaldehidă, hidroxitoluen butilat (E321)), metilparaben, E1510, E300, E440, E421, și aer (E941, E948, E290).

*da, acel potențiator de aromă, umami, E621, etc
**da, acel ingredient din lipici și din produsele de curățat chimice
***general acceptat ca periculos, suspectat a fi cancerigen


Cu unele dintre „chimicalele” din produsele din magazine este fără îndoială o problemă – dar nu întotdeauna a substanțelor în sine ci uneori doar a modului dezechilibrat în care sunt dozate. Dacă organismele noastre sunt astfel construite încât să folosească drept materie primă diverse „chimicale” tocmai în proporțiile găsite în afine, sau în grâu, sau în alte alimente, atunci e cu siguranță toxic sau periculos să încercăm să îl păcălim cu produse industriale care îi oferă numai aromele, sau numai apa, sau numai sarea – fără restul componentelor care îi vin de obicei din natură alături de arome, sare, etc.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate